Гледай
на живо

48% от българите предпочитат зимното чаово време

МОН настоява за постоянно зимно време, защото влияе добре на учащите

48% от българите предпочитат зимното чаово време 48% от българите предпочитат зимното часово време, а 32% лятното, посочва социологическо п... thumbnail text

48% от българите предпочитат зимното часово време, а 32% лятното, посочва социологическо проучване на „Екзакта Рисърч груп”. Проучването е проведено в периода от 28 септември до 5 октомври между 1 000 пълнолетни българи в 92 населени места. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години. Привържениците на зимното часово време у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. За лятното часово време се застъпват хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата. Очаква се у нас Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този въпрос.

До момента повече от 12 000 души у нас са гласували по темата в сайта на правителствената администрация, а днес бе и последния дев, в който можеше да изразим позицията си по темата.

През 2019 г. България и останалите страни членки на Европейския съюз ще преместят за последно стрелките на часовника. 

И от Министерство на образованието също заеха позиция по тази тема. От МОН предлагат България да въведе зимно часово време, защото при постоянно лятно часово време учащите ще са най-потърпевши. Причината: ще трябва да прекарват много по-дълго в тъмнина. Те ще се събуждат с час по-рано и през зимата, когато по нормалното астрономическо време в 7 е още тъмно. Според мястото, на което живее човек, тъмният период на учене и работа сутрин рано ще се удължи с до 6 седмици годишно, казват биолози. Оказва се, че човешкият биоритъм не се адаптира толкова добре към пролетната промяна, докато есенната промяна поражда по-малки проблеми.

Учените предупредиха, че постоянното лятно часово време ще се отрази пагубно на здравето и икономиката на европейците.