София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

49 загинали и 27 в неизвестност от тайфуна във Виетнам

Подготвят морския курорт Данан за посещението на Тръмп и Путин

6 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

Тайфунът Дамрей взе най-малко 49 жертви във Виетнам, а 27 души са обявени за безследно изчезнали, съобщиха от виетнамското правителство, цитирани от АВС.net.  Не ясно как са починали жертвите, но е съобщено, че повечето от тях са били в провинция Хан Хоа близо до град Нха Транг, където бурята е ударила в събота. Тайфунът стана едно от най-тежките природни бедствия в новата история на страната. Той достигна територията на Виетнам, като ветровете достигаха до 135 км/ч, по данни на Централния ръководен комитет за предотвратяване и контрол на бедствията. Близо 2000 жилища са се сринали и повече от 80 000 са били повредени, съобщават от комитета.

Вятърът отнесе покриви, извади дървета и изпочупи електрическите стълбове. Обилните  дъждове причиниха наводнения в централен Виетнам, само дни преди районът да бъде домакин на срещата на страните от АТИС /Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество/, пишат медиите в страната.

В Данан, властите призоваха войници и местни хора да почистят след дъждовете, така че морският курорт ще бъде готов за делегати на срещите на АТИС, която започна в понеделник.

В Данан, на 10 ноември, ще пристигне американският президент Доналд Тръмп, за да участва във форума, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин.

Наводненията убиха повече от 80 души в северен Виетнам миналия месец.Страната, с население от повече от 90 милиона души, е предразположена към разрушителни бури и наводнения, поради дългия си бряг.