София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

490 милиона лева повече за здраве

Фондът за лечение на деца ще се закрие, а дейността му да премине към НЗОК

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

С 490 милиона лева се предвижда увеличение на бюджета на Здравната каса за следващата година, съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева. От тази сума 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък. Тези средства ще бъдат насочени към погасяване на задължения към чужди здравни фондове. Предвижда Фондът за лечение на деца да се закрие, а дейността му да премине към НЗОК. Изпълнителната агенция "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация ще се слеят в една нова агенция с цел подобряване на контрола - тя ще контролира медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, финансовия стандарт за лечебните заведения, ново прелицензиране на болниците и др. 

Заместник-министър на здравеопазването Жени Начева увери, че В областта на лекарствата ще се постигне договаряне с всяка компания и няма да има недостиг на медикаменти.