София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

5 дни преди вота БСП води пред ГЕРБ с 1%, отчита „Медиана“

Социолозите от агенцията прогнозират ниска избирателна активност

7 годиниИзбори 2017 5 Боряна Райчева

5 дни преди изборите от социологическата агенция „Медиана“ сочат 1% преднина на БСП пред ГЕРБ. Това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. В социологическото проучване, финансирано и проведено от „Медиана“, са взели участие 1002 души (над 18 години), които са били анкетирани в период от 14 до 20 март. 
 
Според тях пет партии са сигурни за преминаването на 4%-ната бариера – БСП, ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“. От „Медиана“ смятат, че и ДПС, и „Обединени патриоти“ и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е също около един процент в рамките на статистическата грешка. 
 
Други две партии също имат реален шанс да преминат 4%-ната бариера и те са „Реформаторски блок – Глас народен“ и „АБВ – Движение 21“. И двете формации обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в Парламента до последния момент.
 
Ако не настъпят значими промени (на основата на извънредни събития) в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство, прогнозират от "Медиана". 
 
От агенция „Медиана“ смятат, че пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели, което означава изборната активност да е сравнима с тази на изборите, проведени през 2014 г. и значително по-ниска от тази отчетена на президентските избори.
 
Към момента няма индикации, че ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България.
 
Настоящото изследване отчита изборните нагласи в страната – не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция.
 
Изследването на "Медиана" е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14 - 20 март 2017 г. Проучването е реализирано със собствени средства.