София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

5 години затвор за бивш кмет на Видин

Румен Видов е обвинен за присвояване в особено големи размери

7 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Окръжният съд в Монтана осъди на пет години затвор ефективно бившия кмет на Видин Румен Видов за групово длъжностно присвояване в особено големи размери.  Румен Видов беше обвинен, че е плащал пари за охрана на различни обекти във Видин на фирма, която не е извършвала охрана и нямала наети работници. Осъдени са още двама души - Кочо Кочев, управител на фирма, и Милена Миланова - пълномощник на същата фирма.  Тримата са имали дългогодишно познанство и са били в близки отношения.

Делото срещу Видов е разгледано от съда в Монтана, тъй като всички съдии от съда във Видин са си направили отвод по него. Видов е признат за виновен за това, че по време на своето 4-годишно управление като кмет на Видин - от 11 ноември 2007 г. до 2 ноември 2011 г., е изплатил неправомерно от общинския бюджет на Видин 224 010 лева на фирмата "Марина интернешънъл" ЕООД - Видин, и натрупал още задължения към същата фирма за 123 800 лева.

На въпросната фирма била възлагана охрана на много общински обекти във Видин и това е ставало, без процедури по Наредбата за малки обществени поръчки, както изисква законодателството. След разпит на 63 свидетели съдът е установил, че по това време на въпросните обекти не имало охранители, а фирмата не е имала достатъчно наети хора да извършват денонощна охрана, както се посочва в сключените с общината договори.

Присъдата срещу Румен Видов, издадена от Окръжния съд в Монтана, не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд. В момента срещу Румен Видов текат и други дела по обвинения за безстопанственост и ощетяване на общинския бюджет на Видин.