София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

5 квартала на протест срещу мръсния въздух в София

Според протестиращите, основни виновници са живущите във Виетнамските общежития

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Днес жителите на пет столични квартала излизат на протест срещу мръсния въздух. Протестът е с 5 локации, където замърсяването на въздуха е най-високо и е с начален час 19 часа. Жителите на "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище" и "Младост" твърдят, че основен замърсител е битовото отопление. Във въпросните квартали нивата на фини прахови частици през студената част от годината често са не просто над нормите, а направо са с опасни за живота и здравето нива.

"Проблемът с мръсния въздух е в цяла София, но при нас ескалира", коментира пред  бТВ жител на "Овча купел". При норма от 50 микрограма ФПЧ и препоръка да не се излиза навън при над 300, хората в квартала живеят при редовни 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500-1600.

"Вечер става ад, не може да се диша. Усеща се остър задушлив дим. Хората, които излизат след 6 и половина – 7, се налага да излизат с маски", каза и жител на "Красна поляна".

Според протестиращите, виновни за замърсяването в района са живущите в т.нар. Виетнамски общежития: "Горят абсолютно всичко – от гуми и дрехи до какво ли не. Това е буквално терор над хората от "Овча купел", "Красна поляна" и "Западен парк". Гражданите посочват, че общината не изпълнява ангажимента си да премахне постройките. Според тях, общината може поне да използва някакъв механизъм, за да забрани да се горят всякакви отпадъци.

„При всички случаи се търсят механизми“, каза на свой ред представител на местната власт. Той заяви, че са "инцидентни" случаите на палене на гуми и подобни, а патрули проверяват всеки сигнал за открит огън – за влизане в домовете нямат правомощия. Той каза още, че от днес 3 станции ще отчитат нивата на замърсяване в района.