Гледай
на живо

50 евро глоба, ако шофираме с джапанки в Гърция

Правилата са с цел ограничаване на катастрофите

50 евро глоба, ако шофираме с джапанки в Гърция В разгара на летния сезон, когато огромна част от българите тръгваме на път към гръцките плажове, тр... thumbnail text

В разгара на летния сезон, когато огромна част от българите тръгваме на път към гръцките плажове, трябва да спазваме ново правило за движение по пътищата в Гърция, в противен случай ни очакват солени глоби.

Според новите правила на гръцките власти, ако ви заловят да шофирате с чехли или джапанки, ще ви глобят 50 евро и отнемане на книжка за месец.

Мотивите, заложени в новата забрана са, че шофирането с чехли или друг вид отворени обувки, може да попречи на водача  да реагира незабавно при маневра. Проверките на полицията са не само на дълги разстояния, но и при излизане с кола от плажа. Препоръчва се в топлото време шофьорите да използват платнени обувки, които не затоплят крака, а и позволяват по-добра маневреност.

Екипи на Пътна полиция проверяват постоянно за употреба на алкохол, поставяне на предпазни колани и пушене в колата в присъствието на деца. Глобите са по няколкостотин евро и се изплащат в пълен размер.

Отменени са вече отстъпките при първо нарушение.