София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

51 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи

89 са двойките, които загнездиха тази пролет

7 годиниАгро 8 Боряна Райчева

Общо 51 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи. Това е равносметката от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, направен от Българско дружество за защита на птиците по-рано през месеца.

От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите. 89 са двойките, които загнездиха тази пролет. Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение.

Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. Всъщност в средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастите им родители – около 7 кг., а понякога и повече.

Първите уроци са най-трудни, защото малките са все още неопитни. Затова и докато придобият достатъчно опит родителите им са неотлъчно до тях. През първите седмици младите птици не се отдалечават много от гнездата и не изминават големи разстояния. Те усъвършенстват летенето и се научават как умело да използват крилете си за да улавят въздушните течения и как да навигират полета с помощта на опашката.

Всъщност това е периодът, в който може да се види не дотам типично поведение за лешоядите, които обикновено сме свикнали да гледаме реещи се в небето. Малките често може да се окажат на земята в резултат на неуспешно завършил полет и се налага да се катерят пеш до висока скала или друго удобно за излитане място. С всеки следващ полет те придобиват увереност и усвояват нови умения, с които да се превърнат в истинските властелини на небето.

Тази година за редките птици се грижи и специална целодневна охрана, разположена на две места в Източните Родопи – в района на Маджарово и язовир Студен кладенец. Целта е да се окаже навременна помощ в районите, където има непосредствена опасност от падане на младите лешояди в във водите на река Арда или язовир Студен кладенец и да се гарантира, че птиците ще излетят успешно и няма да има фатални инциденти.