София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

51- училище с новооткрит център за природни науки

Учебният процес ще протича по нов и модернизиран метод

6 годиниОбразование 10 Боряна Райчева

Център по природни науки беше открит в столичното 51- во Средно училище "Елисавета Багряна". В него са включени шест кабинета, три лаборатории и фотоволтаична станция, каза директорът на училището Асен Александров.

На откриването на центъра присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, представители на местната власт, образователни експерти и родители.

Всички ученици ще могат да използват новите кабинети и лаборатории в часовете по физика, химия или математика.Те ще бъдат посещавани и от децата в 4-ти и 5-ти клас в учебните занятия по "Човек и общество" и "Човекът и природата", информира директорът.

В новите кабинети са изградени две дъски, от които да се провежда образователната дейност. Учебният процес ще протича по нов и модернизиран метод, като учениците ще използват в клас таблети, компютри и мобилни телефони. Те ще имат възможността сами да обобщават информацията по съответния предмет, работейки на групи, поясни Александров.

Центърът за природни науки е създаден благодарение на даренията от фондация "Америка за България" на стойност 200 000 лв, 100 000 лв от родители на ученици и 100 000 лв от делегирания бюджет на училището, добави той.

Родителите дадоха предложение да се монтират 12 фотоволтаични панела, които са свързани с електрическата система на училището и произвеждат електричество, обясни Александров. Той добави, че "в сайта на училището може да се види какъв е процентът на произвеждания "ток", като сега произвеждаме около 7-8 процента от необходимия ни "ток" на месец".