Гледай
на живо

510 лв. става минималната заплата

По-високи заплати за учители, военни и лекари са заложени в Бюджет 2018

Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018. Разликата спрямо бюджета за 2017 е 2.5 млрд., повече в следствие от ръста на икономиката, който е 3.9% за 2016 година. Това каза в "Денят започва" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която заяви, че за увеличение на доходите в бюджет 2018 са предвидени 740 милиона лева. За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, а останалата част от парите са насочени към три приоритетни сектора.

В бюджета за 2018 година са предвидени около 330 млн. лв. за ръст на учителските заплати, обясни председателя на бюджетната комисия. В сектора „Образование“ са предвидени и разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии в приоритетни специалности като инженерните.

Следващият приоритетен сектор на правителството е "Сигурност, отбрана и МВР". 100 млн. повече са предвидени за заплати в армията, а над 490 млн. лева са предвидени за модернизиране на съоръжението. Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. 55-60 млн. лева за отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение, обясни Менда Стоянова.

За социалната и здравна сфера са предвидени над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните сфери, подчерта тя и допълни, че за научни изследвания са предвидени 65 млн. повече на проектен принцип.
Менда Стоянова потвърди, че ще продължат и големите инфраструктурните проекти, като голяма част от тях ще бъдат финансирани от европейски програми, но и от държавния бюджет.