София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

52 000 зрелостници на матура по български

Проведе се и национално външно оценяване за седмокласниците

7 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Зрелостниците писаха по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" по разказа "Албена" на Йордан Йовков на тазгодишната матура по български език и литература.

Темата бе изтеглена тази сутрин в 5.10 часа в МОН. Изпитът по български език и литература започна в 8 часа.

По вариант 2 писаха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 10.00 часа.

Вариантът беше изтеглен в Министерството на образованието и науката от журналист, в присъствието на главния секретар на министерството Албена Михайлова.

Над 52 000 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература и продължи 4 часа. Матурата се проведе в 663 училища в общо 4099 зали. 13 500 квестори и 4049 камери следиха за реда по време на изпита.

Първият модул продължи 1 час. В него бяха включени 30 въпроса със затворен отговор, които носят максимум 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи до 40 точки. Третият модул е темата, която беше изтеглена. Той носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

След 15.30 часа в сайта на МОН бяха публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за двата изпита.

Днешният ден не мина без инциденти. В Добрич, зрелостник отишъл на днешната матура с газов пистолет. Инцидентът, станал в сградата на Езиковата гимназия в Добрич.

Оръжието било открито у младежа на входа на учебното заведение от охраната. Пистолетът е бил отнет, а ученикът все пак е бил допуснат до изпита. След края обаче момчето е било задържано. То е набор 1995 година и това не е първото му явяване на матура. Газовият пистолет е бил собственост на брата на 21-годишния младеж.

Матурата по български език и литература се проведе под засилени мерки за сигурност.