София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

520 лв. минимална заплата иска КНСБ

Отново поставиха въпроса за отмяната на плоския данък

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

КНСБ настоява за поне 520 лева минимална работна заплата през 2018 година. Така най-ниското трудово възнаграждение ще стане половината от средното. Това заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров при откриването на осмия редовен конгрес на организацията. Той предлага още ежегодно всички заплати да се увеличават с поне 100 лева.

Лидерът на КНСБ поиска и приемането на нова подоходна политика и постепенно премахване на плоския данък. Това може да стане на няколко стъпки като първата трябва да е въвеждането на необлагаем минимум, който да е равен на минималната работна заплата. Възнагражденията, които са в границита – над тази сума до максималния осигурителен доход да продължат да се облагат с 10-процентен данък, предлага още Димитров.

Според него необходими са и спешни законодателни мерки за справяне с феномена „изработени, но неизплатени работни заплати”. Трябва да се приемат и мерки за защита на доходите на домакинствата, чрез въвеждане на адекватни стандарти. Сред тях е въвеждането на общовалиден гарантиран доход обвързан с линията на бедност, със социалния минимум, издръжката на живота, достъп до вода и отопление.