София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

54% спад бележи заболеваемостта от малария в Камбоджа

През 2016 година от болестта е починал само един човек

7 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Заболеваемостта от малария в Камбоджа през 2016 година е спаднала с 54%, в сравнение с 2015 година, се споменава в доклад на министерството на здравеопазването на Камбоджа, извадки от който публикува вестник „Cambodia Daily“.

Намалява също е и смъртността от малария. През 2015 година от тропическата болест в Камбоджа са починали 10 души, а през 2016 година само един, се казва в документа.

Понижението на заболеваемостта е станало в резултат на проведени активни профилактични мероприятия в района на най-голямо разпространение на болестта, се казва в доклада.

Малария или тропическа блатна треска, се пренася чрез нощните комари Anopheles (малариен комар) и предзвиква силно повишаване на температурата, треска, увеличен далак и черен дроб.

Според статистика на Световната здравна организация около 0,6-1% от случаите на заболяването завършват със смърт но болните. През 2003-2013 година смъртността от малария в света е спаднала с 47%. Маларията е най-опасна за децата до пет годишна възраст и възрастните хора.

До 85% от заболелите от малария се намират на територията на централна и южна Африка, както в тропическите райони на южна и югоизточна Азия, също и Южна Америка.

Ежегодно в света от малария се разболяват повече от половин милиард души. Основните методи за борба с разпространението на малария остават контролирането на популацията на маларийните комари и профилактичните лекарствени препарати.