София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЯДРЕН РЕАКТОР БЕШЕ РЕСТАРТИРАН В ЯПОНИЯ

4 ГОДИНИ СЛЕД ТРАГЕДИЯТА ВЪВ ФУКУШИМА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ядрен реактор беше рестартиран тази сутрин в Япония, повече от четири години след трагедията от 2011 г. във Фукушима, предаде Франс Прес. Аварията доведе до спирането на всички централи в страната от септември 2013 година.
Говорител на компанията "Кюшу Електрик Пауър" съобщи, че Реактор 1 на централата Сендай, намиращ се на на 1100 км югозападно от Токио ще започне да генерира електроенергия, която ще бъде пусната в търговска експлоатация от началото на месец септември.
Вчера премиерът Шиндзо Абе заяви, че иска рестартирането да бъде извършено при пълно гарантиране на сигурността, която трябва да бъде приоритет. Рестартирането беше определено грешка от Наото Кан - премиер по времето на катастрофата във Фукушима, в резултат на което той стана един от най-ревностните антиядрени активисти. Той присъстваше пред централата заедно с около 200-те демонстранти, дошли от различни краища на страната, където вчера беше организирана протестна акция. За днес е планирана демонстрация пред резиденцията на премиера в Токио.
Припомняме, че през юли 2012 г. след преговори между правителството и властите във Фукуи беше възобновена работата на два блока в АЕЦ , но само след година те отново бяха спрени за планова проверка. Оттогава те не са рестартирани поради твърдата опозиция на местните власти. Дори и след получаването на разрешение от държавния контролен орган - комисията за ядрено регулиране, за реално рестартиране операторът трябва да получи одобрението на префектурата и местните жители.