София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

6.2 по Рихтер разлюля Италия, има жертви

Десетки загинали и пострадали

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Силно земетресение разтърси планински район в Централна Италия рано тази сутрин. Най-малко 38 души са загинали, съобщи представителката на службата по гражданска защита Имаколата Постильони, пише БГНЕС.
27 души са загинали на територията, обхващаща Акумоли и Аматриче, а останалите тела са намерени в района на Аркуата дел Тронто.
Според Геофизичния институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 6,2, а епицентърът му е бил в град Норча, област Умбрия, на около 100 км североизточно от Рим. Трусът е сравним с този от 6 април 2009 г. в град Акуила, при който загинаха над 300 души, но вероятно няма да се окаже толкова смъртоносен, тъй като епицентърът му е в по-слабо населена зона.
Земетресението е било усетено в столицата и в цяла централна Италия и е било последвано от няколко вторични труса. Кметът на град Аматриче в област Умбрия каза, че има затрупани хора под отломките на срутени сгради и че половината град е в руини.
Малко по-късно е регистриран нов трус в Централна Италия, съобщи ТАСС. Земетресението е с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер. За сега няма данни за жертви, пострадали и материални щети.