Гледай
на живо

60 години затвор за лекар на американски отбор по гимнастика

Седем състезателки са обвинили 54-годишния лекар в сексуален тормоз

60 години затвор получи  бившият лекар на американския отбор по гимнастика Лари Насар по обвиненията в детска порнография. Той се призна за виновен пред федералния съд в Мичиган за притежание на хиляди снимки и видеоклипове, показващи сексуално насилие над деца. Това се е случило в периода между 2003 и 2016 г. Присъдата му не подлежи на обжалване. Съдия Джанет Неф уважи искането на прокурорите за максимално наказание и бившият лекар ще изтърпи присъдата си във федерален затвор.

"Това е справедлива присъда, той трябва да отговаря за своите действия. Трябва да го питате дали се е помислил за всемогъщ или е решил, че изпъква по някакъв начин", каза съдията по делото.

Очаква го и присъдата по обвинение в сексуален тормоз над бивши и настоящи състезателки, която ще бъде прочетена през януари 2018 г. По нея Насар може да получи между 25 и 40 години затвор.

Седем състезалки са обвинили 54-годишния лекар в сексуален тормоз най-вече по време на лечение в дома му в Лансинг, щата Мичиган, както и клиниката си. Последната състезателка, която обвини Насар в сексуален тормоз беше носителката на три златни олимпийски медала Габи Дъглас. Преди месец Макайла Марони - олимпийска шампионка от Лондон 2012, също обвини Насар в сексуален тормоз. Обвинения дойдоха и от друга златна медалистка - Али Райсман.