София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

60 милиона са предвидени за зимна поддръжка до края на годината

Междуведомствен щаб ще координира дейностите по почистване на пътищата

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Около 60 млн. лева са предвидени за зимно поддържане на пътищата до края на годината. Има подготвени анекси за договорите за поддръжка, които изтичат в края на 2018 г. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на петъчния парламентарен контрол.

Дейността по зимна поддръжка на пътищата ще се контролира от междуведомствен щаб, в който ще има представители на АПИ, полицията, пожарната и ИА "Автомобилна администрация".

Определени са рисковите участъци по пътната мрежа, резервни маршрути за придвижване и местата за спиране на тежките камиони.

От поддържащите фирми се иска да осигурят допълнителни машини за критичните участъци. Предстои да бъде завишен контролът над тежките камиони и на готовността им да се движат през зимата. Ще бъдат осигурени влекачи и кранове по проходите в планините и ще се положи нова хоризонтална пътна маркировка - най-вече осева линия, по пътищата в рисковите участъци.