София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

60% от българите одобряват членството ни в НАТО

74% от българите са "за" членството ни в ЕС

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ако днес имаше парламентарни избори за кого  ли ще гласуваме? Проучване на „Екзакта“ сочи, че сигурните участници в следващ парламент са ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединени патриоти".

24.5% биха гласували за ГЕРБ;

20.5% - за БСП;

ДПС е с електорален дял от 6.1%:

ОП – с 5.5%.

С 1.1% "Воля" не влиза в следващ парламент.

Има две образувани ядра – около Реформаторския блок и около "Демократична България", но нито едното от тях засега не си гарантира присъствие в следващ парламент.

Извън тях остават 5% българи, които биха гласували за нови десни партии.

"Екзакта" отчита, че в момента няма политическа партия у нас, чието влияние да нараства.

След президентския вот през 2016 г. влиянието на БСП нарастваше, но данни на „Екзакта” посочват, че този процес е прекъснат понастоящем.

Расте или намалява влиянието на ГЕРБ и БСП.

27% твърдят, че влиянието на ГЕРБ расте през последните месеци, а според 29% то намалява. БСП разширява влиянието си според 26%, а според 28% го свива.

33% от българите на възраст межди 18 и 40 години искат да гласуват за нова партия. Сред тях по-често са жители на малките градове и на селата.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни според 56% от българите. 27% искат предсрочен вот. 53% от избирателите на БСП се обявяват за предсрочни избори.

В настоящото изследване за пореден път регистрираме висока подкрепа (сред 74% от българите) за членството на страната ни в ЕС. Противниците са 16%. Неодобрението е между 13 и 16%. В момента най-високо неодобрение за членството ни в ЕС регистрираме сред избирателите на БСП – 28%.

Одобрението за членството ни в НАТО се вмества между 55-60% през последните години, а неодобрението е между 22 и 28%. 40% от избирателите на БСП не одобряват членството ни в НАТО.

Като цяло хората, които очакват ползи за страната ни от българското председателство на Съвета на ЕС са повече от онези, които не очакват ползи (40 към 34%).