София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

61% от българите са срещу гласуването на сънародниците ни в Турция, сочи проучване

Според запитаните, референдумът в южната ни съседка е заплаха за нас

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Събитията в Турция предизвикват сериозна тревога и това води до радикални нагласи сред българите по отношение на гласуването в тази страна. Това са част от изводите от нов експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ за нагласите по актуални теми.

Сондажът е проведен сред 801 души на 24 и 25 април. Той е част от стандартната изследователска програма на агенцията и независим от външно финансиране. Подобни сондажи пораждат най-вече хипотези за структурите на масовото съзнание.

Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение.

По-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция. 61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в българските избори. Съзнателно беше тествана крайна идея – за да се провери степента на отхвърляне.

Уседналостта и спирането на външното финансиране на вероизповеданията също получават одобрение от мнозинството. Между две трети и три четвърти подкрепят. Идеята за активна регистрация също се нрави. Закономерно се възприема и идеята за заличаване на регистрациите на партии, възприемани като етнически.