София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

650 лева са малко за развален маникюр

Обяснение за цифрата от 300 000 нежелаещи да работят един работодател

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Около 300 000 души в България, не работят, не си търсят работа и нямат намерение да си търсят. Те разчитат на доходите на някой член от семейството.“, това сочат данни от проучване на изследователския център „Тренд” по поръчка на фондация „Фридрих Ебер“.Над половината от анкетираните обаче са изявили готовност да започнат работа срещу адекватно заплащане. 
За да си обясним причините за тревожните данни и кое заплащане трудоспособните хора в България намират за адекватно  се срещаме със Стиляна. Тя е собственик на заведение за бързо хранене в столицата и от около две седмици си търси работник за миене на чинии.
Свободната позиция при Станимира е за мияч на чинии. Обявата тя поставя пред вратата на обекта си, разпространява я  в Интернет и във вестници още преди 2 седмици. Чистата заплата, която предлага е 650 лева, но желаещите се броят на пръсти, а претенциите им са много.
Така срещата между търсене и предлагане се оказва невъзможна, според Станимира, защото младите хора у нас са мързеливи, а според тях защото 650 са твърде малко, за да си развалят заради тях маникюра.