София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

69 международен кинофестивал в Кан стартира днес

„Златната палмова клонка“ събира филмовия елит

8 годиниРазвлечение 2 Боряна Райчева

 Днес се открива 69-тия международен филмов фестивал в Кан. Това е едно от най-забележителните мероприятия в света на киното, включващо огромен брой събития, шоу програми, партита и срещи, които се провеждат в период от единадесет дни.

Очаква се по традиция на червения килим да се появят най-популярните филмови личности, които да посипят със звезден прах малкото френско градче.

Новата комедия на Уди Алън - за Холивуд от 1930 г., с участието на Джеси Айзенбърг в ролята на завоевател на хълмовете на Лос Анджелис, Блейк Лайвли и Кристен Стюарт ще открие фестивала. Той няма да бъде част от състезателната програма, а само ще зададе празничния тон на събитието.

Първият Международен филмов фестивал в Кан е бил плануван да стартира през есента на 1939 година. Според идеята на организаторите на фестивала, той е трябвало да представлява алтернатива на филмовия фестивал във Венеция, попадащ под влиянието на официалната нацистка власт. Сценарият е бил изготвен, за почетен председател на журито е бил назначен Луи Люмиер, изобретателят на кинематографа. В програмата са били включени американският филм "Магьосникът от Оз" и Съветският филм "Ленин през 1918 г.". Откриването е трябвало да стартира на 1 септември, но в този ден започва Втората световна война и прекратява мероприятието. Първият филмов фестивал в Кан се състои едва през септември, 1946 година.