Гледай
на живо

7% от българите оправдават насилието над жени

50% отхвърлят понятието „социален пол”

7% от българите оправдават насилието над жени Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но все п... thumbnail text

Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но все пак 7% от тях смятат, че е нормално мъжът да удари жената. Това сочат данните на „Галъп интернешънъл“. 

50% отхвърлят понятието „социален пол”. 38% обаче са склонни то да бъде въведено. Проучването е напрвено сред 801 души на възраст 18 и повече години.

50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол. 38% заявяват, че най-важно е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни.
 
В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.
 
Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи.