София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

70 ГОДИНИ ОТ ЯДРЕНИЯ АД В ХИРОШИМА И НАГАСАКИ

ДАННИ ОТ 2014 Г: ОБЩИЯТ БРОЙ НА ЖЕРТВИТЕ ВЪЗЛИЗА НА 292 325 ДУШИ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес се навършват 70 години от една от най-тежките катастрофи в историята на 20-ти век. На 6 август 1945 г. САЩ пускат атомна бомба над Хирошима и в резултат на това до края на годината умират 140 000 жители на града. Много от оцелелите умират впоследствие от лъчева болест. Три дни по-късно атомна бомба удря и Нагасаки. Бомбардировките нанасят последните удари на имперска Япония - на 15 август 1945 г. тя капитулира и с това приключва Втората световна война.

Япония почита днес паметта на загиналите, като във възпоменателни церемонии, ще участват премиерът Шиндзо Абе, и десетки чужди представители.
Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи изнесе слово, в което нарече ядреното оръжие „абсолютното зло“ и призова света да действа, за да бъде забранено то.
Мацуи за пореден път покани президента на САЩ да посети града и да се срещне с хора, преживели тази трагедия, да чуе историите на оцелелите. Кметът добави, че от бомбата са загинали не само японци, но и жители на Китай и Корейския полуостров, както и американски военнопленници.
Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония ще положи всички усилия да създаде свят без ядрено оръжие. Той добави, че догодина в Хирошима ще се състои среща на министрите на външните работи на страните от Г-7, на която ще се обсъжда и темата за ядреното оръжие.
По данни към 6 август 2014 г. общият брой на жертвите на ядрените удари възлиза на 292 325 души.