София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

70 % от българите харесват Путин

72 на сто са за оставане в ЕС, 54 – в НАТО

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

70 % от българите харесват президента на Русия Владимир Путин. Това показва социологическо проучване от 2017 г. по поръчка на института за глобална сигурност GLOBSEC. За България то е проведено от агенция ЕСТАТ.

Проучването е проведено в 7 източноевропейски страни - България, Румъния, Унгария, Чехи, Словакия, Полша и Хърватия. Целта е да се установи какви са обществените нагласи спрямо НАТО и ЕС и доколко източноевропейците са податливи на внушения и пропаганда.

Проучването ще бъде представено на тазгодишната конференция по сигурността в Мюнхен.

По показателя Путин България е абсолютен лидер – следващата страна е Румъния с 47 на сто одобрение за руския лидер.

По отношение на членството на България в НАТО 66 % от българите го одобряват, а на евентуален референдум 54 на сто биха подкрепили оставането в пакта. 20 % са против. Подкрепата за НАТО е по-висока – между 70 и 80 на сто във всички останали страни с изключение на Словакия (56 %), а в Полша достига фантастичните 91 %.

България и Словакия се отличават от останалите страни и по мнението на анкетираните дали трябва да се помогне, ако бъде нападнат съюзник – член 5 от Договора за НАТО. И в двете държави подкрепата за този основополагащ принцип е под 50 на сто, докато в останалите пет страни надхвърля 70 %.

Анкетата, проведена между февруари и април 2017 г., е показала още, че в отношението си към Европейския съюз българите определено защитават членството си - за 72% България трябва да остане в ЕС, а за 61% съюзът е нещо добро. Евроскептици сред българите има - за 15% страната ни няма място в ЕС, а за 10% съюзът е нещо лошо. Най-много евроскептици сред седемте анкетирани държави има в Чехия - там над една четвърт (26%) искат да напускат, за цели 29% ЕС е нещо лошо, а за оставане се обявяват 41%.