София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

700 лв. минимална заплата обещава АБВ, ако влезе в следващия парламент

Обещават и преизчисляване на всички пенсии

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

700 лева минимална заплата обеща Ивайло Калфин, в случай че влязат в новия парламент, след провеждането на предсрочни парламентарни избори. Той представи политическата платформа на АБВ, включваща пет основни приоритета.

От партията обещават преизчисляване на всички пенсии към сегашния осигурителен доход, за да се изчистят несправедливостите с тези, които са се пенсионирали отдавна.

Увеличаването на пенсиите не може да се поеме изцяло от бюджета. Трябва да преосмислим осигурителната система и осигуровките, които се плащат. Така, както трябва да се преосмисли и данъчната система.

Това не са празни, популистки, предизборни приказки, заяви Калфин. Той допълни, че в резолюцията си не предлагат цялостна управленска програма.

Сред приоритетите са доходи и намаляване на социалните неравенства, сигурност на гражданите, подобряване на правосъдната система, поставяне на образованието в центъра на политиката и разширяване на средната класа и намаляване на бедността.