София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

8 март – Ден на жената

Празник с дълга история

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

8 март - Международният ден на жената. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

В началото празникът е само политическо събитие за социалистите, но постепенно той става част от културата на много страни. Денят 8 март губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Календарната дата на празника се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.

Демонстрацията е разпръсната с полиция, но тази проява дава тласък след две години да се създаде първият женски работнически синдикат.

Най-известният и масов протест на жени е през 1908 г. в Ню Йорк, в който се включват 15 000 жени. Основните им искания са за по-малък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

За първи път Денят на жената е отбелязан в САЩ през 1909 година, а организатор е социалистическата партия в страната.

Българките са едни от първите, които го отбелязват – на 11 април 1911 г. Освен това, те са и тези, които предлагат датата 8 март. Решението е взето на Втората международна конференция на жените комунистки в Москва през юни 1921 г. На нея българките, чиято делегация е водена от хасковската социалистка Ана Маймункова (по известна като Ана Май, зверски убита в Дирекцията на полицията по време на априлските събития от 1925 г.), правят предложение да се установи един и същ ден, в който да се чества денят за борбата на жените за равноправие, и това да е 8 март.

Така днес, ние жените, дължим празника си на многобройните жени от миналото, които са се борили за правата си и са воювали за равенство.

В България, освен като Ден на жената, денят се почита и като Ден на майката.