София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

800 се включват в „София кара колело“

Олимпийци повеждат колоната от центъра до Южния парк

6 годиниСпортни 5 Боряна Райчева

Близо 800 участници ще се включат в тазгодишното велошествие „София кара колело“, което ще се проведе на 31 март (събота). Ще има и велокарнавал, а маршрутът ще е от Народното събрание до Южния парк, където ще има концерти, танци и забавни игри. Във велошествието ще се включат Йордан Йовчев, Жени Раданова, олимпийците от Пьонг Чанг - Теодора Пенчева и Алберт Попов.
Официалният старт на велошествието и велокарнавала е в събота от 11.30 часа срещу централния вход на Народното събрание, а записването започва от 10.00 часа. Велошествието е под мотото „Заедно за спорта, здравето и екологията“. То ще премине по булевардите: „Цар Освободител“, „Евлоги и Христо Георгиеви“ и “Витоша“, за да стигне до централния вход на Южния парк. На голямата поляна в парка ще има изградена сцена. 
Едновременно с велошествието традиционно ще се проведе и велокарнавал. Специална озвучена платформа ще води колоната, а на нея ще се качи световната шампионка и олимпийска медалистка по художествена гимнастика Християна Тодорова, която е лице на кампанията „София 2018-европейска столица на спорта“.

„София кара колело“ е поредната кампания, която приканва към активен начин на живот и към град с по-малко вредни емисии от автомобилите ни, каза най-успешният ни спортен гимнастик Йордан Йовчев.

Анализи на Столичната община показват, че 57% от замърсяването на въздуха с вредни емисии идва от транспорта. Това показва, че е важно да използваме алтернативните начини на придвижване, каза зам.-кметът по екология на София Йоана Христова и добави, че до края на годината предстои изграждането на над 30 стоянки за велосипеди на територията на София.