София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

850 ДЕЦА СЕ ВКЛЮЧИХА В ДЕТСКИЯ БАЗАР НА ПРОФЕСИИТЕ

В ИНИЦИАТИВАТА УЧАСТВАХА 16 ИНДУСТРИИ ОТ 8 ГРАДА

9 годиниРазвлечение 5 Боряна Райчева

Родители от над 100 различни професии запознаха деца на възраст от 9 до 16 години с атмосферата на работното си място и своята работа в тазгодишния „Детски базар на професиите“. Целта – да се покаже на малчуганите реалната работна среда на мама и татко, както и да оценят труда и ползата от ученето.

В инициативата „Гордея се с труда на моите родители“, организирана от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, се включиха 24 фирми. Всяка от тях запозна малчуганите с една професия, поднесена по интересен и забавен за начин. Базарът предостави на децата уникалната възможност да изпробват взимане на интервюта и заснемане на репортажи, да наблюдават работа с електрическа турбина, да тестват мобилни телефони, да разпознават фалшиви банкноти и да използват банкови машини, да рисуват и да изработват кукли от парцали.

 Целта на проекта е да бъде ежегоден и да обхване бизнеса в цялата страна. Като за момента мероприятия се провеждат в 8 града- София, Пловдив, Панагюрище, Гълъбово, Огняново, Девня, Русе, Пирдоп и Сливница.

В допълнение тазгодишната инициатива включва и обмен на компаниите. Той дава възможност на малчуганите, участвали и през миналата година, да посетят друго работно място, за да изберат подходящата си бъдеща професия.