София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

850 души са пострадали при атентатите в Брюксел, сочат последните данни

Към този брой спадат не само пострадалите, но и свидетели на трагедия

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Местни медии в Белгия съобщават, че 850 души са заявили официално, че са жертва на атентатите в Брюксел през изминалата година. Някои от пострадалите са потърсили помощ или обезщетение през последните седмици.

Хората, претърпели тежки физически увреждания, както и тези станали свидетели на трагедия, включително спасители и полицаи, се причисляват към общия брой от 850 души. Потърпевшите дори страдат от безсъние след преживяното на 22 март миналата година.

Всички 850 души ще бъдат страна в делото, което предстои да се заведе за разследването на атентатите на летището и в метрото в Брюксел. Към момента няма насрочена дата за делото, още повече, че трудно ще се състоят съдебните заседания при наличието на много засегнати страни.

Официални данни посочват, че загиналите при двете нападения са 32-ма души , а ранените - 340. Отговорност за атентатите, извършени миналата година в Брюксел, пое терористичната организация „Ислямска държава“. Зверствата бяха дело на петима джихадисти, като само двама от тях оцеляха и се очаква те да бъдат изправени пред съда.

Медиите в Берлин съобщават, че застрахователните дружества са наели частни детективи, които да проследят живота на пострадалите. Целта на тази мярка е да се предотвратят застрахователни измами.

Застрахователите смятат, че голяма част от хората преувеличават мащаба на уврежданията си. Дружествата от своя страна не отричат, че правят проучване на своите клиенти, тъй като законодателството в Белгия дава право да се правят проверки за евентуални измами.

Всички белигийски граждани и чужденците, които имат право на престой в Белгия и са пострадали при атентатите, могат да получат обезщетение. Белгийските граждани получиха специален статут, който определя, че държавният бюджет ще поеме разходите им за медицинскиа помощ.