София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С 87% е намалял броят на руските туристи в Турция

След забраната на Путин, загубите за Турция възлизат на 840 млн. долара

8 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

С 87% е намалял броят на руските туристи в Турция. Забраната за руснаците беше въведена от президента Владимир Путин след свалянето на руския бомбардировач СУ-24 през ноември миналата година. Загубите за Турция възлизат на 840 млн. долара, отбелязват от Асоциацията на руските туроператори.

За миналата 2015 година 1,5 млн. почиващи от Русия са посетили турските курорти, а за 2016 броят им е спаднал до 184 000 души.

По оценка на експертите за тази година загубите възлизат на не по-малко от 5 милиарда долара, което ще намали брутния вътрешен продукт с 0,5%.

Надеждите сега са пак в Русия и планираната на 9 август среща между Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган да отпуши развитието на двустранните отношения.

Путин подписа на 30 юни указ за отмяна на забраната за продажба на пакети за почивки в Турция и нареди на правителството да даде разрешение за подновяване на чартърните полети до Турция.