София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА СЕ НОРМАЛИЗИРА

НЯМА ДАННИ ЗА ЗАСТРАШЕНИ ИЛИ БЕДСТВАЩИ ХОРА

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След обилните валежи, обстановката в страната постепенно се нормализира. Няма данни за бедстващи или застрашени хора. За последните две денонощия служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили близо 800 спасителни и аварийни дейности.

Пожарните екипи са работили главно по евакуация на хора от закъсали автомобили и от жилища, оказано е съдействие на нуждаещи се от медицинска помощ, изтегляне на превозни средства, премахване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради.
В около 400 населени места все още няма електрозахранване. Не са регистрирани аварийни ситуации по язовирни стени и съоръжения към тях. Язовирите Ивайловград, Студен кладенец и Цанков камък се изпускат контролирано. Нивото на река Арда се понижава. Няма данни за бедстващи или застрашени хора.
В област Силистра остава затворен пътят Силистра-Добрич. Останалата пътна мрежа в областта е трудно
проходима.
Отменено е бедственото положение за община Смолян. Остава в сила обявеното частично бедствено положение за общините Мугла, Киселчево и Горна Арда.
В област Русе в действие е въведен планът за защита при бедствие при зимни условия за територията на цялата област. Издадени са заповеди за привличане на допълнителна техника и хора в общините Две могили, Иваново, Сливо поле, Ветово и Русе. Остава в сила бедственото положение в общините Две могили и Сливо поле.
В област Разград е обявено бедствено положение за територията на община Самуил. Затруднен е достъпът до селата Голям извор, Ножарево, Хърсово, Владимировци и Кривица. Продължава да е затворен пътят Русе - Разград - Шумен. Останалите пътища са проходими при зимни условия.
В област Монтана отворен за преминаване е проходът "Петрохан".