Гледай
на живо

9 държави от ЕС с последно предупреждение за мръсния въздух

България не е сред тях

9 държави от ЕС с последно предупреждение за мръсния въздух Девет държави членки на Европейския съюз имат последно предупреждение заради нарушения на нормите за... thumbnail text

Девет държави членки на Европейския съюз имат последно предупреждение заради нарушения на нормите за чистота на въздуха. Това съобщи говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

Става дума за Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Комисарят по околната среда Кармену Вела е поканил министрите на околната среда на тези държави, за да им даде възможност да изложат мерките, които ще предприемат за решаването на проблема.

Андреева подчерта, че "срещата за качеството на въздуха е свикана по три причини – за защита на гражданите, за да се изясни, че ако няма подобрение в тези държави, ще има правни последици, и за да се напомни на държавите членки, че тази стъпка е краят на един дълъг, според някои дори твърде дълъг, период на предложения за помощ, съвети и предупреждения", предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Европейската комисия иска да си сътрудничи с държавите членки, за да им помогне да изпълнят ограниченията за емисиите, които те са се съгласили да спазват, и които гарантират здравето на гражданите, се посочва в съобщение на Комисията.