София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

9-годишният Байрям ще получи животоспасяващо лечение

МЗ разпореди консилиум, заради нуждата от трансплантация на бъбрек на детето

7 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

9-годишният Байрям от село Тъжа ще получи животоспасяващо лечение. Детето има спешна нужда от бъбречна трансплантация. Министерството на здравеопазването разпореди свикването на сешен консилиум, заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек.

Байрям страда от тежка бъбречна недостатъчност. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев разговаря вчера със семейството на детето.

„Ще направим всичко необходимо детето да получи животоспасяващо лечение. Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям“, каза д-р Кундурджиев. Дългогодишната медицинска практика на заместник-министъра е в областта на нефрологията и кардиологията.

На 23 ноември 2016 година по предложение на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ издава заповед за подпомагане на лечението на 9-годишния Байрям Али в Университетската клиника Тюбинген, Германия.

Предложението на Обществения съвет на Фонда не е придружено от съответните експертни становища, а решението за лечение в чужбина се основава единствено на мнението на д-р Димитър Русинов, който не е трансплантолог. Съгласно законовите разпоредби Министерството на здравеопазването има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти-трансплантолози и на националния консултант.

„България разполага със специалисти с голям опит в трансплантациите. От 50 години у нас се правят успешни присаждания на органи. Не бива да се отнасяме с недоверие към възможностите на родните трансплантолози, нито към базата, с която разполагат“, каза д-р Атанас Кундурджиев. Само в Александровска болница за последните години са направени над 300 трансплантации, сред които и на деца.