София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

9 май – Ден на Европа

В Русия честват Деня на победата

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 9 май се чества Денят на Европа. Празникът е установен през 1985 след решение на лидерите на Европейския съюз. На тази дата френският външен министър Робер Шуман предлага създаването на Европейското обединение за въглища и стомана, което е праобразът на ЕС. В България празникът е въведен с правителствено постановление през 2005 година.

По случай Деня на Европа пред президентството ще бъде издигнато знамето на Европейскя съюз. Ще присъстват държавният глава и председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

За вечерта е предвидено светлинно шоу, което ще разказва за историята на Европа и България и ще бъде прожектирано на фасадата на Националната художествена галерия (бившия царски дворец).  

 В същото време в Русия празнуват Деня на победата. На тази дата е подписана капитулацията на Германия във втората световна война. По традиция празникът се отбелязва с тържествен парад на Червения площад в Москва. Паради ще има и в множество други руски градове.