София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

9 протеста и поемаме председателството

Всички демонстрации са в центъра на София

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Девет протеста са насрочени за 11 януари, деня, в който официално се открива българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщи зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Той допълни, че ситуацията се усложнява от това, че всички те ще са в центъра на града.

Първата демонстрация е сутринта пред Народното събрание – в подкрепа на Истанбулската конвенция. Почти през целия ден има протести на полицаите, които настояват за увеличаване на заплатите и подобряване на условията на труд.

Останалите протести са от 17.00 до 20.30 часа. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско - за и против.

В допълнение има митинг на "Гражданска инициатива за Суверенитет на България и държавите по света" (от 17.00 до 19.00 часа) и протест за правата на пенсионерите на "Софийски социален форум" (от 11.00 до 12.00 часа).

Златанов посочи, че са съгласувани маршрути на движение, сборни и крайни пунктове, за да не се пречи на делегациите и да няма риск от сблъсъци.