Гледай
на живо

11 убити при атентати в църкви в Индонезия

При експлозиите в два храма са ранени над 40 души

11 души бяха убити, а повече от 40 са ранени при експлозии в две християнски църкви в Индонезия. Взривовете са станали в храмове във втория по големина индонезийски град Сурабая, съобщи The Straits Times. Изданието се позовава на информация на ръководителя на отдела за връзки с обществеността на полицията в провинция Източна Ява, полковник Франс Барунг.

Според Барунг  "взривните устройства са били активирани от атентатори-самоубийци, които са били на коли и мотоциклети". В близост до една от църквите полицията успя да неутрализира друга бомба, поставена в кола. В същото време представител на правоохранителните органи заяви, че полицията е успяла да предотврати друга терористична атака близо до третата църква.

Преди това Барун отбеляза, че сред ранените има двама полицаи, предаде ТАСС.

Официалният представител на антитерористичното звено, Ваван Пурванто, от своя страна каза пред репортери, че "зад атаката стои местна терористична група". Той също така не изключи възможността, че нападенията са свързани с неотдавнашните недоволства  в специален затвор, предназначен да държи заподозрени или обвинени в извършването на терористичната атака в град Депок (провинция Западна Ява), където преди няколко дни избухна бунт на екстремисти.

Индонезия е държавата с най-голям брой мюсюлмани в света, докато властите се придържат към принципите на свободата на религията.