София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

90 души ще гладуват в подкрепа на Босия

Родопите се вдигат на щафетна гладна стачка

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

90 души, основно от Родопите, започват щафетна и ефективна гладна стачка на 1 септември в подкрепа на Николай Колев-Босия, съобщи Дарик.

Към тях се присъединяват и шестима души от Старозагорска област. Основното искане е за оставката на транспортния министър Ивайло Московски.

Водещ на гладната стачка е българският мюсюлманин Айдън Даил, който посочва, че инициативата няма политически гръб. Протестът е подкрепен и от  бившия служебен премиер Ренета Инджова.

"Всичко, което се случва, не може да се сложи под никаква политическа шапка. То е самоинициативно и е подбудено от вътрешната потребност на гражданското чувство. Тези 90 души са първите, но ще се получи ефекта на лавината, защото към тях ще се включат стотици", смята Даил.

Сред гладуващите в Старозагорско са офицерите от резерва полк. Кунчо Кучев - бивш командир на свързочния батальон в Казанлък, Радион Попов - бивш военен разузнавач и дипломат в арабския свят и бившият шеф на ДНА - Стара Загора, инж. Неделчо Неделчев. Към тях се присъединиха бившият депутат и зам.-кмет на Казанлък Емил Караниколов и председателят на Съюз "Истина" Йордан Маринов.

Гладната стачка е в защита на живота на Босия, който вече 77 дни гладува срещу корупцията в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и продажбата на шофьорски книжки. В подкрепа на Босия някои от гладуващите ще ходят боси.