София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДЕВЕТ ЖЕРТВИ СЛЕД ВЛАКОВА КАТАСТРОФА В БАВАРИЯ

РАНЕНИТЕ СА МЕЖДУ 100 И 150 ДУШИ

8 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Най-малко девет души загинаха след сблъсък на два влака в германската провинция Бавария. Броят на ранените е 100 души. Състоянието на 55 от тях е сериозно.
Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман разясни, че линичта на мястото, където е станала катастрофата, прави остър завой. Това означава, че двамата машинисти не са имали зрителен контакт и затова не са се опитали да спрат.
Транспортният министър на Германия Александър Добринд обясни, че германските железници използват специална система, която автоматично предотвратява челни сблъсъци. Той отбеляза, че са открити две от трите черни кутии на влаковете, но още е рано да се каже точната причина за тежкия инцидент.
В момента сред водещите предполагаеми причини е повреда в сигнализацията и автоматичната система на влаковете. Това спомена изпълнителният директор на компанията-собственик на железопътния оператор „Трансдев“ Кристиан Шрайер.