Гледай
на живо

98 години от Ньойския мирен договор

Българите в Босилеград излизат на протест

98 години от Ньойския мирен договор На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата е включена като значима в календара п... thumbnail text

На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 по предложение на националното сдружение "Мати Болгария". На този ден през 1919 година, преди 98 години, България подписва Ньойския мирен договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и й са й наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения.

Страната ни губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население.

Днес българите в Босилеград ще излязат на протестен митинг. В проявата се очаква да вземат участие и представители на българското консулство в Ниш, членове на организации от България, група от Кюстендил, които да се включат в митинга при паметника на Васил Левски в центъра на Босилеград.