София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво откриха митничарите в складовете на М. Стайков?

Тайна тръба за нелегламентирано колическо алкохол

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Заместник-директорът на Агенция „Митници“ Юлиан Мирков даде брифин във връзка с казуса с данъчните складове на алкохолния бос Миню Стайков, в района на Карнобат, които бяха запечатани от екипи на агенцията.

„В запечатаните данъчни складове в Карнобат са констатирани множество нарушения, а обезпечителните мерки са предприети с цел обезпечаване доказателства и недопускане на щети за бюджета“, обясни пред журналисти Мирков.

Агенция „Митници" е дала разрешение да се внесе гроздовата реколта в данъчния склад за съхранение, за да не се похаби като качество. „Също така никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция“, поясни зам.-директорът на агенцията.

Той посочи, че в хода на проверката на данъчен склад на „ВИН. С. Индътрийс" ООД е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва/извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз.

Всичко това води до ощетяване на държавния бюджет, посочи Юлиян Мирков .

В хода на проверката въпросният кран е пломбиран в затворено положение, с цел да не се позволи източването/извеждането на спирт - етилов алкохол. Като доказателство от Агенция „Митници“ публикуваха и клип на въпросното съоръжение.

В допълнение Юлиан Мирков съобщи, че агеницята е поискала от Районния съд в град Карнобат удължаване на срока на обезпечителните мерки с 60 дни.

Проверката на данъчните складове в Карнобат е във връзка със спазването на акцизното законодателство, проведена е в периода 5 - 20 септември 2018 г.