София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Абас иска свикване на СС на ООН заради Газа

Нетаняху приветства военните действия по границата

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Президентът на палестинската държава Махмуд Абас инструктира мисията на страната си в ООН да свика среща на Съвета за сигурност на световната организация във връзка с трагичната ситуация в Ивицата Газа. Това се казва в изявление, публикувано в събота от ръководителя на Вашингтонското представителство на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Хусам Зомлота, предаде ТАСС.

"Абас ще предприеме всички необходими мерки за защита на палестинския народ и ще даде указания на палестинската мисия в ООН да свика извънредна среща", се казва в документа.

Министерството на външните работи призова Израел и Палестина да се въздържат от влошаване на положението в Ивицата Газа

Зомлота обвини израелските власти за "безразборни убийства" на мирни демонстранти и за "нараняване на стотици хора в ивицата Газа". Те нарекоха действията си "морално неприемливи" и "престъпление срещу човечеството". Ръководителят на ООП смята, че провеждането на митинги от палестинците "е гарантирано от международното право и трябва да бъде защитено от световната общност". Според него "тези зверства заслужават най-решителното осъждане от американското правителство, както и действия за спазване на нормите на международното право".

В събота следобед десетки хиляди палестинци се събраха за отбелязване на Деня на земята с  демонстрации по протежение на границата на Ивицата Газа и Израел, които изискват връщането на палестинските бежанци в родината си. В много области демонстрациите се превърнаха в сблъсъци с израелски войски и полиция. Според последната информация 16 палестинци бяха убити от израелски военни в непрестанни сблъсъци, поне 1400 бяха ранени.

Абас обяви в събота, 31 март, Ден на национален траур в памет на мъртвите палестинци. В същото време, Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства военните действия за защита на границите на еврейската държава по време на честването на Пасха, която също се празнува в петък.