София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Абас към Путин: Преселничеството от Израел е основен проблем

Палестинският лидер се срещна с руския президент

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Палестинският лидер Махмуд Абас се срещна днес с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Преселническата израелска активност  е основен проблем за Палестина, заяви палестинският лидер Махмуд Абас , определяйки го като проблем от най-голямо значение и с висока степен на опасност. Абас подчерта, че Палестина опитва да се противопостави на Израел с всички възможни средства.

Според него днес Близкият изток и Палестина "минават през много трудно време", "възниква нова криза". "Преди всичко това са опити и планове на Израел за нови селища", посочи палестинският президент. Той подчерта, че този проблем "много притеснява" Палестина. Както каза Абас, хиляди хора "трябва да останат будни през деня и нощта, така че израелското ръководство да не може да осъществи плановете си".

Също така, Абас отбеляза, че "най-добрият период в историята му" се усеща от отношенията между Палестина и Съединените щати. "Спряхме всички наши контакти с американците, това се дължи на факта, че те се опитват да прилагат т.нар сделка на века, и ние вярваме, че първата стъпка към изпълнението на плана е прехвърлянето на посолството на САЩ в Йерусалим",  каза палестинецът лидер. Абас също се оплака, че Вашингтон, по думите му, реши да "премахне от масата за преговори" темата за палестинските бежанци. "Като цяло, ние сме нещастни, ние се противопоставяме на опитите на американците да налага собствените си решения по най-чувствителните въпроси", каза президентът на Палестина.

Постоянното строителство в еврейските селища на Западния бряг на Йордания е една от пречките за разрешаването на десетгодишния палестинско-израелски конфликт. На 23 декември 2016 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2334, в която се настоява Израел да прекрати незабавно заселването в окупираните арабски територии. След това израелската страна заяви, че няма да спази разпоредбите на този документ. В края на август 2017 г. Нетаняху каза, че еврейската държава ще продължи да изгражда и развива селища на Западния бряг на Йордания.

На 14 май в Йерусалим, след официалното признание на американския президент Доналд Трамп,  се проведе церемонията по откриването на посолството на САЩ в Израел. Палестинският премиер Рами Хамдала заяви, че решението на Вашингтон да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим е акт на агресия срещу палестинския народ.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израелците заемат източната част на града по време на войната от 1967 г. Те настояват, че Йерусалим е "единната и неделима" столица на Израел. На свой ред палестинците искат да превърнат източната част на града в столица на своята държава.