София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АБВ: НУЖНО Е ОБУЧЕНИЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ КРИТИЧНИ СИТУАЦИИ

ОТ ПАРТИЯТА ИМАТ ИДЕИ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНИ РЕФОРМИ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Настояваме да бъде въведено обучение за действие при критични ситуации“. Това заяви ген. Михо Михов от ПГ на АБВ.
От АБВ заявиха и, че не подкрепят кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър. Причината, която ген. Михов посочи е че това решение е професионално, а не политическо.
Партията ще подкрепи новоизбрания министър на образованието, ако се вземат под влияния няколко ключови предложения, касаещи Закона за училищното и предучилищното образование. Те са свързани с въвеждане на обучения как да се справят подрастващите при различни бедствия – наводнения, пожари, земетресения и дори масови сбивания.
Михов добави още, че до 2020 година българската армия не е добре да пада под 26 000 души, а броят на въоръжените сили може да се движи между 40 000 и 37 000. Тези цифри са от Плана за изграждане на въоръжените сили, приет миналата година от Министерски съвет. Ген. Михо Михов добави, че не е удовлетворен от липсата на предварително обсъждане на този план с членове на Комисията по отбрана и с експерти в областта. Планът предвижда през следващите четири години да бъдат осигурени повече бойни самолети, кораби и танкове. Заложено е модернизиране на специализираните и на планинско-десантните части.
Депутатът коментира и темата за охраната на българското небе. По думите му България се нуждае от още между 12 и 18 изтребители, за да може да охранява сама небето си. Той съобщи, че скоро парламентарните комисии ще започнат разглеждане на Закона за резерва. Михов изрази очаквания в новия закон да бъдат регламентирани няколкомесечни курсове за младежи и девойки по военно-техническа подготовка.