София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АБВ подкрепя изборна система по германски образец

Според лидера Константин Проданов ГЕРБ блъфира с подкрепата за мажоритарния вот

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

АБВ продължава разговорите с леви организаци за това как трябва да изглежда България. Коалицията с Движение 21 формално е приключила, но сътрудничеството – не. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ председателят на АБВ Константин Проданов.

Той сподели, че е посрещнал загубата на парламентарните избори като шок. Според него това се дължи на поляризацията в българския политически живот и изибрателите са били подтиквани да гласуват за една от двете големи партии.

Проданов даде за пример Франция, където центристите на Макрон спечелиха огромна победа и го разтълкува, че на французите им е омръзнало от противопоставянето.

Според него действията на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот е прах в очите на избирателите, а идеята на председателя на правната комисия Данаил Кирилов да има нов референдум му приличала на дузпите на Бойко Борисов – бие се, докато влезе.

Проданов каза още, че въпросът на референдума на 6 ноември не е бил дали изборът да бъде мажоритарен, а дали избирателите искат да бият шута на плитическата каста.

Ако въпросът беше зададен директно, щеше да има още по-категоричен отговор, коментира лидерът на АБВ.

Той посочи, че за партията му най-оптимална е германската система – половината депутати се избират пропорционално, а другата – мажоритарно.