София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адв. Андрей Цветанов: "Наглите" и от затвора могат да контролират събитията

Изтичане на информация от МВР, прокуратура и следствие е причина за такива случаи, смята топ следователят

6 годиниКрими 13 Боряна Райчева

Седем трупа и един опит за убийство /на данъчния шеф/ се случиха в последните дни в София. Защо отново започват показните разстрели? Какво се случва в страната ни?

„От 89-та година страшно много убийства станаха у нас и голяма част са неразкрити. Причината в повечето случаи е преразпределение на блага“, това каза в предаването „Делници“ на телевизия Евроком , адвокат Андрей Цветанов, бивш топ следовател от тежки престъпления на Национална следствена служба.

По думите на адвокат Цветанов убийството на Христов е различен казус от шесторното убийство в Нови Искър. При Петър Христов имаме целенасочена стрелба от професионален килър, обясни той. Според него мотивът за разстрела е личен или финансов. А относно връзката на убийството с групировката на „Наглите“, Андрей Цветанов не изключи тази възможност, въпреки че групата е в затвора. „Те и от затвора могат да контролират нещата“, коментира бившият топ следовател.

Относно случая с шесторното убийство в Нови Искър адвокат Цветанов коментира, че полицията не може да разкрие случая без съдействие на гражданите. „ДНК-то -  аз съм назначавал стотици експертизи. ДНК за извеждане на профил отнема минимум 3-4 дни при добър материал“, обясни той. Той посочи, че около този случай има много странни ситуации,  „странното е, че не е направено добре претърсването, странно е, че наши колеги не са намерили тефтерчето, а го намери журналист. Най-странно беше първото - при огледа може да присъстват само професионалисти, всички други само разрушават уликите“, коментира бившият следовател.  Той подчерта, че по случая е излязла доста информация, което е неправилно - по НПК има забрана за изнасяне на информация без разрешение на наблюдаващия прокурор и само той може да говори по вече образувано дело.

Андрей Цветанов подчерта, че много години е бил в правосъдната система и от гледна точка на опита си смята, че за министри се назначават хора , които не познават работата на министерството. „Добре е специалист да бъде назначен на тази позиция. Не работи добре цялата система на МВР, не ни е организирана работата“, подчерта бившият следовател. Той е категоричен, че в МВР, прокуратурата и следствитето има сериозно изтичане на информация.

„Много станаха неразкрити неща? Хората не вярвант на полицията! Имат основание да не вярват и на полицията, и на прокуратурата, и на следствието“, коментира адвокат Андрей Цветанов.