София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Адв. К. Симеонов: САЩ се произнасят по закона „Магнитски“

Каква ще бъде съдбата на Пеевски и Цацаров?

5 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

Очаква се САЩ всеки момент да се произнесат по закона „Магнитски“. Това съобщи в интервю за „Фрогнюз“ защитникът на банкера Цветан Василев адв. Константин Симеонов. „Първо ще бъде обявено по радио „Свободна Европа”, което е на Конгреса на САЩ. Самият факт, че ще излъчва на български, след като през 2004 г. е престанало да предава у нас, означава, че демокрацията е застрашена. Ние сме на 112 място по свобода на словото. По моя информация една от първите новини, които трябва да се появи по радиото е, тази свързана със закона Магнитски, която касае Пеевски и Цацаров“, обясни Симеонов.

По думите му, главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде свален заради своите деяния, а банковите сметки на Пеевски– конфискувани.

На въпрос дали някой се оптива да бави решението на Тръмп, защитникът на Василев посочи, че премиерът Бойко Борисов прави неуспешни опити за разговор с американския президент по въпроса.

Адвокат Констанит Симеонов коментира и поредните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Според него шефът на Правната комисия в парламента Данаил Кирилов внася промените заради зам.-главния прокурор Иван Гешев и заради Специалазираната прокуратура, посочвайки, че с това изменение отпада изискването прокурорите да четат обвинителния акт по делото КТБ. „По моя преценка до април-май ще приключи четенето му. Любопитно е дали ще важат със задна дата поправките на Данаил Кирилов, тъй като делото вече е започнало. Може би целта е да се спре четено по средата. И други закони измениха заради делото КТБ“, подчертава защитникът на Цветан Василев, което, по думите му, не говори че държавата и прокуратурата не са заинтересовани за съдбата на фалиралата Корпоративна търговска банка.