София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

АДВОКАТИ АТАКУВАТ ЗАКОНОВИ НАРУШЕНИЯ ПРИ ИЗБОРА НА САК

ВИСШИЯТ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ „МЪЛЧАЛИВО“ ОТКАЗВА ПОДКРЕПА

9 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

    Законови нарушения провалят изборите на органи на Съвета на адвокатската колегия /САК/. Адвокати атакуват законовите нарушения пред Висшия адвокатски съвет/ ВАС/. ВАС отменя изборите, но не се произнася относно решението за увеличаване на бройката членове за органите на САК. По същество в това е проблемът, нарушението е допуснато от избирателната комисия, а от ВАС се очаква да излезе със становище за необоснованото заобикаляне и прескачане на Закона за адвокатурата/ЗА/. Затова се стига до разглеждане на жалбите на адвокатите във Върховния касационен съд/ВКС/. Това съобщи адвокат Райна Аврамова преди разглеждане на жалбата й по случая в съда, пред водещия на „Резонанс” Васко Мавриков. В предаването тя разясни фрапантното погазване на адвокатскатските права от  облечени в доверие блюстители на  закона.

    Най-очевидно е нарушението при гласуването на броя на членовете на САК и КС, за което ВАС  е направил „мълчалив отказ” по жалбата на адвокат Аврамова. Така са били неглижирани решенията на Общото събрание на адвокатурата /ОС /„членовете на САК и КС при новия избор да бъдат увеличени”. Вместо това, е била гласувана старата бройка за органите, за да няма увеличаване на  реалния брой кандидати, а са вкарани за формален избор - т.н. „резерви”, което ЗА не допуска.

    Тази седмица делото пред ВКС беше отложено, а съдът посочи две нови дати – юни и септември - за разплитане на казуса. Повече за това дали Висшият адвокатски съвет ще защити правата на адвокатите, или ще брани със заобикаляне на ЗА старото статукво, в предаването „Резонанс”