София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокати и експерти от КЗЛД разясняват нов закон за личните данни

Темата ще бъде обсъдена на 1 май в предаването „Темида- цената на истината“

6 годиниПравосъдие 11 Боряна Райчева

При изключително силен интерес се проведе семинар на тема “Новият закон за личните данни”. Събитието бе организирано от Обучителен център “Темида”, като в него се включиха и членове на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).
 
На 1-ви май от 19 часа предаването „Темида - цената на истината“, по Евроком ще покаже кадри от най-интересните моменти от 5-часовия семинар и зрителите ще намерят основните отговори на въпросите „Защо е толкова важно да защитим личните си данни?" и „Какви глоби ни грозят, ако не го направим?“
 
Във форума участие взеха юристи, нотариуси, частни съдебни изпълнители, представители на финансовия и счетоводния сектор, както и такива на малкия, средния и големия бизнес.
 
Каква е правната рамка на новия европейски регламент пред участниците разясни адвокат Николай Цветанов, който оглавява екипа на „Пенков, Марков и партньори“ в сферата на защита на личните данни.
 
Каква следва да е техническата подготовка за EU GDPR 2018, какво е GAP анализ, криптиране и псевдонимизация разясни Вихрен Славчев, който притежава повече от 15 години опит в сферата на ИТ и управлението.
Отговор на въпросите какви са законовите основания за обработване на лични данни, съгласно GDPR и задължение за отчетност на лицата, обработващи личните данни на участниците даде адвокат Димитър Тодоров,  който е синдик, вписан в утвърдения списък към Министерство на правосъдието на Република България, представител по индустриална собственост, вписан в регистъра към Българско патентно ведомство (БПО) и в списъка към Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост (СЕСИС).
 
По време на събитието участниците имаха и възможността да отправят въпроси и да получат обосновани отговори от експертни лица, представляващи контролния орган – Комисия за защитата личните данни. Това бяха главен експерт Олга Александрова и главен експерт Наталия Николова. Те дадоха и практически стъпки за прилагането на Общия регламент за защита на личните данни.