София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Агенция постави под наблюдение кредитния рейтинг на Италия

Причината са високите нива на италианския държавен дълг

7 годиниИкономика 12 Боряна Райчева

Агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Италия в чуждестранна и местна валута на ниво от "ВВВ+", но ревизира своята перспектива за италианския рейтинг до негативна от стабилна, което е знак за възможно негово понижение през следващите месеци.

Една от водещите рейтингови агенции цитира като причини за това свое решение слабия икономически растеж на Апенините, високите нива на италианския държавен дълг, както и несигурния изход от предстоящия референдум в страната по въпроса за предложените от правителството конституционни реформи.

"Фич" посочи, че политическата несигурност около референдума, който ще се проведе на 4-ти декември, може да окаже влияние върху политическото бъдеще на премиера на Италия Матео Ренци, визирайки негови изказвания, че той може да подаде оставка, ако италианците не гласуват в подкрепа за предложените от правителството реформи в Конституцията на страната.

Конституционните реформи би трябвало да спомогнат за създаването на по-благоприятна среда за икономически реформи чрез рационализиране на законодателния процес, най-вече чрез намаляване на ролята на горната камара (Сената). Но според последни проучвания на общественото мнение гласовете в подкрепа и против конституционните реформи са почти изравнени.

Кредитната агенция отбеляза, че гласуване с "Не" на референдума би представлявало политически шок за третата по сила икономика на еврозоната. Дори в случай на вот с "Да" Италия ще бъде изправена пред парламентарни избори през май 2018 година, на които популистките и евроскептичните партии могат да се представят доста добре, според последни проучвания на общественото мнение, предупреждава "Фич".

Източник: БНР