София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Агресията в училище е общ проблем

Не само на родителите, но и на обществото е отговорно, смятат от БСП

7 годиниОбразование 12 Боряна Райчева

Агресията е общ проблем на обществото, а не само на училището, коментира председателят на БСП-София Калоян Паргов.

Училището стана място, нарицателно за агресия, която се проявява под различни форми.

Отговорността за агресията, не е само на политиците, учителите или родителите, тя се корени в обществото. Ценностите и моралът преживяват дълбока криза, допълни Паргов.

Агресията се поражда от агресия. Когато някой те ограничава, ставаш агресивен към него. Това е една от причините за този тип поведение, според психологът Христо Монов.

Според психологът, има пряка връзка между гръбначните изкривявания, причинени от тежките раници и определени мозъчни дисфункции, които по думите му също водят до агресивност.

Сегашният закон за образованието създаде повече проблеми, отколкото нашата система имаше преди и затрудни и борбата с агресията в училище. Той въведе нови, бюрократични процедури и работата в училищата стана задушаваща, заяви съпредседателят на федерация „Образование“ Ирена Анастасова.

В Конституционния съд е внесена жалба срещу 30 от членовете на закона. Част от законите и наредбите се прехвърлят на общините, което означава че ще се действа с общински наредби.

Анастасова припомни, че внесените предложения за промени в закона за предучилищното и училищното образование предлагат, спиране на държавното подпомагане на частните училища, въвеждане на възможността учениците да повтарят втори, трети четвърти клас, ако не притежават съответните умения. Другото предложение е, за образование да се отделят 4% от брутния вътрешен продукт.